С гласуване с 248 гласа за срещу  201 гласа против,

...
С гласуване с 248 гласа за срещу  201 гласа против,
Коментари Харесай

Доналд Туск е новият полски премиер

С гласоподаване с 248 гласа " за " срещу  201 гласа " срещу ", Доналд Туск беше определен за премиер на Полша през вчерашния ден, оповестява Politico. 
Прочетете още
Това затвърди завръщането му почти два месеца откакто коалиция от опозиционни партии, водени от някогашния ръководител на Европейския съвет, реализира изненадваща победа на изборите на 15 октомври.

След девет години неявяване на власт, Туск се завръща. 

По-рано през вчерашния ден министър председателят на Полша Матеуш Моравецки загуби избор на доверие, разчиствайки пътя за необятна коалиция от проевропейски партии, водени от Туск, да вземе властта. От 456 депутати, които гласоподаваха, 266 гласоподаваха, че нямат доверие на премиера. Той получи поддръжката на 190 депутати.

Гласуването слага завършек на осемгодишното управление на националистическата партия " Право и правдивост ", която съгласно критиците е подкопала правосъдната самостоятелност, трансформирала е държавните медии в пропагандна машина и е подклаждала предубеждения против малцинства като имигрантите и ЛГБТ общността.

Туск, някогашен ръководител на Европейския съвет, обеща да поправи връзките на Варшава с Брюксел и да деблокира средства за милиарди, предопределени за Полша, които бяха арестувани заради опасения по отношение на върховенството на закона.

" Казваме довиждане на PiS... историята се твори ", написа Моника Роза, народен представител от Гражданската коалиция на групата на Туск в обществената мрежа X.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави Туск:  " Вашият опит и мощен ангажимент към нашите европейски полезности ще бъдат скъпи за построяването на по-силна Европа в интерес на полския народ ", сподели тя в X. " Очаквам с неспокойствие да работя с вас, започвайки с значимото EUCO тази седмица. "
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР